Het is de nieuwste trend om veroudering tegen te gaan: het injecteren van tienerbloed. “Het is als plastische chirurgie maar dan van binnenuit,” aldus de arts die de omstreden behandeling uitvoert.

Bloedtransfusies worden verkocht voor bijna 6.800 euro per shot. Meer dan honderd mensen hebben het experiment al ondergaan. Ze zijn geïnjecteerd met 2,5 liter plasma, de bloedvloeistof zonder de bloedcellen. Het gaat om bloed dat is overgebleven bij bloedbanken en idealiter afkomstig is van tienerdonoren. Het wordt geïnjecteerd bij deelnemers die gemiddeld 60 jaar oud zijn.

De resultaten zijn veelbelovend, aldus dokter Jesse Karmazin van start-up Ambrosia uit San Francisco in The Sunday Times. “Tienerbloed kan helpen om er jonger uit te zien, maar is ook goed voor het hart en het geheugen,” denkt Karmazin. “Ik zeg niet direct dat dit het middel is voor onsterfelijkheid, maar het komt dichtbij.”

Maar andere onderzoekers waarschuwen dat het effect van de procedure niet bewezen is en dat er weinig reden is om aan te nemen dat de gezondheidsclaims van Karmazin terecht zijn. “Je misbruikt het vertrouwen van mensen en de publieke opwinding over dit onderwerp,” aldus neurowetenschapper Tony Wyss-Coray.