De Britse Tini Owens is al veertig jaar getrouwd en wil nu scheiden. Ze is ongelukkig met haar ruim twintig jaar oudere man, zegt dat hij haar vaak in gezelschap bekritiseert en er niet voor terugdeinst om ruzie met haar te maken, maar volgens het gerechtshof zit er nog steeds leven in het huwelijk.

In Engeland bestaat er nog een wet die een scheiding tegen kan houden als één van de twee partijen in het huwelijk niet wil scheiden. Die wet is van toepassing op het huwelijk van Owens en haar man.

Het drama begon vorig jaar al, toen Owens (65) bij een familierechter om een scheiding vroeg. De rechter keurde die toen niet goed, omdat haar beschuldigingen 'te verwachten waren in een huwelijk'. Het gedrag van haar man was niet 'onredelijk', hij was gewoon ouderwets.

Bovendien: volgens haar man hadden de twee nog wel een paar goede jaren voor de boeg. Owens zelf was het daar niet mee eens en stapte naar een hogere rechter. Maar zij bekrachtigde 'zonder veel enthousiasme' het oordeel van de rechter. Het probleem? Het huwelijk van de twee is misschien niet ideaal, maar er is geen juridische grond om het huwelijk te verbreken.

Als Owens' man bijvoorbeeld was vreemdgegaan, was die reden er wel geweest, maar de Britse wet schiet op dit vlak tekort. Omdat Owens' man niet wil scheiden, zit Owens vast in haar huwelijk. Volgens de hogere rechter is het aan het parlement om de wet te veranderen, zodat Owens alsnog kan scheiden. Tot die tijd zit er voor rechters weinig anders op dan de wet volgen en dit soort verzoeken tot scheidingen af te keuren.

Het enige lichtpuntje voor Owens is dat ze al een aantal jaar in een ander huis woont dan haar man. Als ze aan kan tonen dat ze al vijf jaar ergens anders woont, maakt ze wel kans op een scheiding.

In Nederland is er één juridische grond om te scheiden: duurzame ontwrichting van het huwelijk. Dat betekent dat een scheiding mogelijk is als één van de twee partners het huwelijk niet meer ziet zitten. De andere partner kan de duurzame ontwrichting wel aanvechten, maar dat komt zelden voor.