De Disney-film Beauty and the Beast (Belle en het Beest), die over twee weken in première gaat in de Russische bioscopen, wordt gecontroleerd op homopropaganda. Een ultra-conservatieve Russische parlementariër had daartoe een verzoek ingediend, en de regering willigt het in.

De film heeft een verhaallijn over de liefde tussen de personages LeFou en Gaston. Regisseur Bill Condon maakte onlangs bekend dat er een "uitdrukkelijk homo-seksueel moment" in de film zit, maar volgens anderen stelt dat weinig voor.

Hoe dan ook is het voor Doema-lid Vitali Milonov reden de film ter controle aan te bieden, in het licht van de Russische wet die het verspreiden van informatie over homoseksuelen verbiedt. Die wet leidde er onder meer toe dat werk van de kunstenaar Demir Demirov korte tijd werd tegengehouden aan de grens.

Milonov wil volgens het Russische persbureau Ria Novosti een voorpremière houden, om zelf te kunnen beoordelen of de film verboden moet worden. Milonov is een van de leden van de Doema die zich hebben ingezet voor de wet op het verbod van homopropaganda.

In de Verenigde Staten is overigens ook al ophef ontstaan over de scène, hoe weinig er ook over bekend is. Een drive-in-bioscoop in de zuidelijke staat Alabama kondigde op zijn Facebook-pagina aan om de film vanwege de scène niet te zullen vertonen. De pagina is intussen van Facebook verdwenen.