De vier kikkertjes passen met gemak op een duimnagel en behoren tot de kleinste kikkers ter wereld.

Dat schrijven onderzoekers in het blad PeerJ. Vijf jaar lang deden ze uitgebreid onderzoek in het gebied van de West-Ghats, een bergketen in India. Het resulteerde in de ontdekking van zeven nieuwe kikkersoorten, waarvan er vier piepklein zijn.

De zeven ontdekte kikkers behoren tot het geslacht Nyctibatrachus. Eerder dachten we dat dit geslacht uit 28 soorten bestond, waarvan er slechts drie piepklein (dat wil zeggen: kleiner dan 18 millimeter) waren. Maar met de nieuwe ontdekkingen in India verandert dat. Het geslacht blijkt nu 35 soorten te tellen, waarvan 20 procent piepklein is.

Onder de zeven ontdekte kikkertjes bevinden zich dus vier van die piepkleine exemplaren. Ze zijn tussen de 12,2 en 15,4 millimeter groot.

De vier kleine kikkertjes komen overvloedig voor in hun leefgebied. Toch is het niet zo gek dat we ze nu pas ontdekt hebben, zo stellen de onderzoekers. Met hun omvang springen ze natuurlijk niet direct in het oog. Daarnaast leven ze onder dode bladeren. En ook hun kreten zijn misleidend: die doen namelijk sterk denken aan de geluiden die ook insecten maken.
Foto