Estibaliz Carranza is amper 36 jaar. Toch is haar reputatie zo slecht dat ze niet langer in de vrouwengevangenis haar straf kan uitzitten. De “kindergeobsedeerde ijsmoordenares”, zoals ze Carranza noemen, wordt nu overgeplaatst naar de mannengevangenis in de Oostenrijkse stad Linz.

Carranza wilde heel graag kinderen, zo graag dat het een heuse obsessie werd. Ze probeerde zwanger te worden van haar partner Holger Holz, maar toen dat niet leek te lukken, sloegen bij haar stoppen door. In 2008 vermoordde ze haar echtgenoot, terwijl hij zat te werken op zijn computer aan de eetkamertafel. Met één schot in zijn hoofd.

Twee jaar later beroofde ze ook haar minnaar Manfred Hinterberger van het leven, omdat die haar “geen baby wilde geven.” Ze viel hem aan terwijl hij lag te slapen. De lichamen van beide mannen sneed ze in stukken met een kettingzaag. De ledematen verborg ze in cement in bloempotten in haar kelder van haar ijscrčmewinkeltje “Schleckeria” in Wenen.

Haar buren werden achterdochtig en vroegen aan Carranza wat het lawaai eigenlijk was. Ze wist hen met een leugen om de tuin te leiden. “Een kettingzaag? Nee nee, dat is mijn nieuwe ijscrčmeblender.” De stukken lichaam van de ijsverkopers verstopte de vrouw in haar diepvries, om de verschrikkelijke stank te verbergen.

Voor die gruwelijke moorden kreeg ze een levenslange gevangenisstraf. Het begin van haar straf zat ze uit in de Schwarzau gevangenis, maar daar was er te weinig omkadering om de gevaarlijke moordenares te kunnen huizen. Nu verhuizen de cipiers haar naar een speciaal centrum in de Oostenrijkse stad Linz. Daar zitten 91 mannen achter de tralies, Carranza zal er de eerste vrouw zijn.

Alle gevangenen mogen daar vrij bewegen, samen koken en er is ook een lounge met een tv. Daar worden zij 24/7 in de gaten gehouden door de 8 cipiers, 45 verpleegsters, 18 therapeuten en 4 dokters. Volgens gerechtspsychologe Heidi Kastner is dat nodig, want Carranza is volgens haar een recidiviste: “Therapie zal hoogstwaarschijnlijk niet helpen voor haar.”

Carranza is ondertussen 36 jaar en studeert nu bedrijfsbeheer achter de tralies en hoopt dat af te ronden tegen de tijd dat ze vrijkomt. Ze spreekt vloeiend Italiaans, Spaans, Duits en Engels. Ze heeft ook haar memoires uitgegeven onder de titel ‘Mijn twee levens, het echte verhaal van de ijsvrouw’.