Foto's van een Belgisch gehandicapt meisje zijn mogelijk misbruikt in een campagne om geld op te halen voor een stichting. De wanpraktijken kwamen aan het licht toen de moeder van het meisje een facebookbericht doorgestuurd kreeg.

In het bericht vraagt de 'Karima Stichting Hassanaats' aandacht voor de twaalfjarige Oumaima, die in de Marokkaanse stad Tanger op een school voor kinderen met een beperking zou zitten en een nieuwe rolstoel nodig heeft, omdat de wielen van de huidige rolstoel kapot zijn. De stichting vraagt facebookgebruikers geld te storten op een Nederlandse bankrekening. Het streefbedrag is 3000 euro.

Het meisje in de rolstoel op de foto is echter niet Oumaima, maar de nu vijftienjarige Liesbeth Thijsman uit het Belgische Ronse. De foto is elf jaar geleden genomen. Met haar rolstoel is niets mis. Haar moeder Chantal Thijsman (58) vond het wrang dat de foto van haar dochter werd gebruikt. ,,Een hulpverpleger die Liesbeth vroeger bijstond, stuurde het bericht naar mij door. Ik kon het eerst niet geloven, maar ik opende het en zag inderdaad Liesbeth, die ze hadden veranderd van naam. Het was heel raar."

Wat Chantal het meest dwars zit, is dat Liesbeth zichzelf niet kan verdedigen. ,,Liesbeth mag dan wel al vijftien jaar oud zijn, maar ze heeft een vorm van autisme, is doof en blind geboren en is motorisch zwaar beperkt." Haar moeder is daarom meteen naar de plaatselijke politie gestapt. Ze stuurde ook een facebookbericht naar de Karima Stichting Hassanaats en deelde haar kant van het verhaal op Facebook. Lezers deelden haar verhaal en zeiden dat ze 'hoopten dat de mensen die hierachter zitten hard aangepakt worden'.

De politie vertelde haar echter niks met de zaak te gaan doen. ,,Als reden gaven ze dat ze niet konden aantonen hoeveel geld de stichting inmiddels had ontvangen. Ook vonden ze het bericht niet genoeg bewijs."

De stichting heeft nooit gereageerd op het facebookbericht van Chantal. ,,Ik zag dat ze het een paar uur na het versturen hadden gelezen. Maar de oproep voor Oumaima stond tot de dag daarna op hun groepspagina." Vervolgens is de facebookgroep van de stichting verwijderd. Chantal denkt dat de beheerders dat zelf hebben gedaan, omdat Facebook liet weten dat zelf niet te doen.

De stichting is ondertussen spoorloos verdwenen. De facebookgroep is nergens meer te vinden. Ook staat de Karima Stichting Hassanaats niet in de registers van de Belgische Kamer van Koophandel en zijn er geen contactgegevens meer vindbaar.

Chantal denkt dat sprake is van iemand die nepberichten met zijn eigen bankrekeningnummer stuurt naar welwillende stichtingen, die het vervolgens doorplaatsen. Ze ziet namelijk op meerdere pagina's hetzelfde rekeningnummer terugkomen onder donatieoproepen voor andere zieke kinderen. Maar ze heeft vooralsnog helaas te weinig informatie of bewijs om dat aan te kunnen tonen. ,,We voelen ons machteloos. Het enige dat wij nog kunnen doen, is iedereen op te roepen om goed op te letten aan wie zij hun geld doneren."
Foto