Zelf een kerstboompje zagen in bos, dat mag de komende weekenden in park De Hoge Veluwe. Boswachter Henk Ruseler nodigt daar iedereen met een zaag uit.

De tuincentra kunnen de kerstbomen niet aanslepen deze dagen. Een blauwspar of een Nordmann, ze vliegen als warme broodjes over de denkbeeldige toonbank.

Wie het oergevoel van het kerstfeest wil meemaken gaat zelf een boompje in het bos zagen. Dat kan legaal in de bossen van park De Hoge Veluwe. „Via de drie ingangen Hoenderlo, Otterlo en Schaarsbergen kunnen mensen de borden volgen naar de plekken waar ze de bomen kunnen zagen. Ze mogen hun eigen zaag meenemen, maar we hebben ze ook op de locaties", zegt boswachter Henk Ruseler.

De bomen die de bezoekers mogen zagen zijn grove dennen. „De wind voert de zaden van de dennen mee naar plekken waar we de den eigenlijk niet willen: op open terreinen als het stuifzand of de hei", vertelt Ruseler. De grove den is geen kerstboom met volle groene takken. Toch kiest de boswachter elk jaar voor een boom uit de natuur. „De grove den is geen volle boom. Je ziet de stam. Dat vind ik mooi, omdat je dan de kerstversiering goed kan zien", zegt Russeler. „Het grote voordeel is dat de naalden van de grove den niet uitvallen. Het enige wat je merkt is dat de naalden van de boom na een maand verkleuren."

De stichting Nationaal Park de Hoge Veluwe houdt de kerstbomen voor de derde keer. Per jaar zagen achthonderd tot duizend mensen een boom in het park. Dit jaar zijn de 'zaagdagen' aankomend weekend en volgend weekend van 10.00 tot 15.00 uur. „Beschermers van de Hoge Veluwe betalen contributie en mogen het park gratis naar binnen. Alle anderen betalen 9,15 euro per volwassen en 4,60 euro per kind. Veel mensen combineren het zagen van een boom met een dagje in het bos", vertelt Russeler.