De komende dagen is het vrij koud. Niet alleen hier op de grond maar ook zo'n 20 kilometer boven ons hoofd in de stratosfeer. Het wordt er zo koud dat er maandag mogelijk parelmoerwolken te zien zijn in Nederland, meldt weerbureau Weerplaza. De wolken danken hun naam aan hun prachtige kleuren en zijn vrij uniek in ons land.
Parelmoerwolken ontstaan in de stratosfeer als de temperatuur rond -80 graden ligt of nog wat lager. De weermodellen laten voor maandag temperaturen op zo'n 15 kilometer hoogte zien die tussen -76 en -80 liggen.

Weerplaza hoop dat het met een beetje geluk zo koud wordt dat de parelmoerwolken tevoorschijn komen.

De meeste kans om de stratosferische wolken te zien is maandag, de verjaardag van Sinterklaas, rond 17.00 uur. De zon is dan een goed halfuur onder maar belicht nog wel eventuele wolken die op ruim 20 kilometer hoogte voorbij kunnen zweven.

Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza gaat zelf zeker ook kijken. ,,Hoewel we het niet zeker weten, is de kans er zeker. Mooie parelmoerwolken kunnen een heus spektakel zijn. Het zou toch een mooi cadeautje zijn op pakjesavond.''
Foto