Het is al een oud idee: een lift die zo lang is dat hij tot de ruimte reikt, zodat de gecompliceerde raketlanceringen overbodig worden. Volgens het Canadese bedrijf Thoth Technology, dat een patent kreeg op het plan, is het in de toekomst mogelijk.
Raketten zijn enorm inefficiënt. Er is immers heel veel kracht nodig om van de grond te komen. De prijs van een ruimtevlucht zou met een derde kunnen worden beperkt als de brandstof voor de lancering niet meer nodig is.
“Bovenaan de lift kan een terminal worden gebouwd, waar de ruimteveren kunnen aanmeren om passagiers en vracht te laden en brandstof in te slaan,” aldus Brendan Quine, uitvinder van de constructie.
Lang is gedacht dat een ruimtelift onmogelijk is, omdat geen enkel materiaal zichzelf op zo’n grote hoogte zou kunnen dragen. Thoth wil dit probleem vermijden door slechts een lift te bouwen tot een hoogte van 20 kilometer, zodat alleen de top van de toren zich in de stratosfeer bevindt.
De ThothX Tower zou een opblaasbare constructie moeten worden, bestaande uit versterkte segmenten. De toren kan mogelijk ook energie opwekken door windturbines en biedt kansen voor ruimtetoerisme.
Foto