,,Ik ben helemaal geen held. En ik wil zeker niet als een tiran overkomen. Ik handelde gewoon uit een impuls", zegt cafetariahouder Jan ter Haar uit Nijmegen. Met een stok verjoeg hij vrijdagavond twee gewapende overvallers in zijn cafetaria St. Anna Family.

De hele dag is het al een komen en gaan van mensen uit de buurt. Bossen bloemen liggen op de toonbank. ,,We komen wat positiviteit brengen", zegt een vader die met zijn kinderen tekeningen komt geven aan Ter Haar.

Vrijdagavond stappen er twee gewapende mannen zijn zaak binnen. Ter Haar is achter in zijn zaak. Er is één klant binnen, een jonge dame. Ter Haars' vrouw staat achter de toonbank. De mannen houden beide vrouwen onder schot.

Ter Haar hoort dat het helemaal mis is en stapt naar voren met zijn stok. Hij heeft een duidelijke boodschap voor zijn overvallers: ,,Als je wil schieten, dan moet je het nu doen, anders ga ik je kop verbouwen", riep ik. De twee kiezen daarop zonder buit het hazenpad. De frietboer is heel blij met de steun uit de buurt. ,,Die helpen ons er wel bovenop", aldus Ter Haar een dag later. De zaak was zaterdag gewoon geopend.
Foto