Met als verdedigingswapens een kassalade, een broodtrommel en een servettenbak heeft medewerker Dustin (20) van snackbar Charly in Apeldoorn vrijdagavond twee overvallers het pand uit gejaagd.

,,Het was vrijdagavond, vlak voor sluitingstijd, rond elf uur'', vertelt Remco Bruil, eigenaar van de snackbar. Dustin is nog thuis, aan het bekomen van de schrik. ,,Twee donkere jongens met zelfgemaakte bivakmutsen op kwamen schreeuwend de zaak binnen. Een van hen had een mes. Ze wilden geld."

In de snackbar waren op dat moment drie mensen aanwezig: één laatste klant van de avond, werknemer Dustin en diens vriendin. Bruil: ,,Dustin riep dat die mannen moesten oprotten. Een van de overvallers liep naar de klant, die rustig een bereklauwtje zat te eten en dreigde hem 'voor z'n flikker te steken' als ze geen geld kregen. De andere overvaller rukte het beeldscherm los van de kassa. Dustin heeft toen de kassalade naar hen toegegooid en ook nog een broodtrommel en een servettenbak."

Daarop vluchtten de overvallers naar buiten, waar de werknemer van Charly volgens Bruil een van die criminelen ook nog een 'rotschop' heeft verkocht, ,,waardoor die in een perkje voor de snackbar belandde". De overvallers gingen er volgens de eigenaar vandoor in een rode Ford Ka.

Bruil is blij dat de overval met een sisser is afgelopen. ,,Ik houd mijn mensen altijd voor dat ze in het geval van een overval gewoon geld moeten afgeven, maar je weet nooit hoe iemand handelt als zo'n situatie zich voordoet. Misschien heeft het juist wel in z'n voordeel gewerkt dat Dustin van zich heeft afgebeten. Maar dat weet je toch nooit. In elk geval is Dustin een potige knaap en dus duidelijk niet bang. Bovendien was die laatste klant ook aardig uit de kluiten gewassen, dus misschien voelde Dustin zich daardoor ook wel gesterkt."

De schade bleef voor Bruil beperkt tot wat materiële schade. "Volgens mij hebben de overvallers geen geld meegenomen. Er zijn wat krukjes beschadigd, de servetbak is stuk en de kassalade loopt niet zo soepel meer."

De politie, die iets later ter plaatse kwam, deed uitgebreid onderzoek. De daders werden niet meer gevonden. Bruil, sinds september eigenaar van Charly aan de Deventerstraat en daarvoor ook al vijftien jaar baas bij Charly op winkelcentrum 't Fort in Apeldoorn, blijft nuchter onder het incident.

,,Twee jaar geleden was het bij wijze van spreken een hype; snackbars die werden overvallen in Apeldoorn. Toen zat ik er bijkans op te wachten dat het ons ook zou overkomen. Maar het was juist weer wat rustiger geworden. De laatste keer dat ik als bedrijfsleider of eigenaar van een zaak ben overvallen, dateert al weer van achttien jaar geleden."

Voor de komende tijd treft Bruil maatregelen om een herhaling van een overval te voorkomen. ,,We hangen zo snel mogelijk goede, nieuwe camera's op en met onze personeelsbezetting houden we er rekening mee. De huidige camera's waren nog van de vorige eigenaar, die waren verouderd en wilden we al een tijdje vervangen. Maar ja, zul je altijd zien, dat je dat net te laat doet."