De Ig Nobelprijzen zijn weer uitgereikt. De jaarlijkse onderscheidingen voor 'nutteloze onderzoeken' werden vannacht uitgedeeld op de Harvard University en ook een Nederlander viel in de prijzen.

De Ig Nobelprijzen richten zich op studies die mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten. De Nederlandse Bruno Verschuere won met vier andere onderzoekers de Psychologieprijs. Ze vroegen duizend leugenaars in de leeftijd van 6 tot 77 jaar hoe vaak zij logen. Daarna moesten de teamleden kiezen of zij de antwoorden geloofden of niet. Uitkomst: jongvolwassenen kunnen het beste liegen. ‘Kinderen leren steeds beter te liegen en pieken daarin als ze volwassen zijn. Daarna nemen de skills af’, schreven de onderzoekers.

Een andere prijswinnaar is Ahmed Shafik. Hij trok ratten verschillende broekjes aan van polyester, katoen en wol. Vervolgens onderzocht hij het effect hiervan op het seksleven van de ratten, om deze tests vervolgens ook bij mensen uit te voeren.

Een andere prijswinnaar is de Britse Tom Thwaites, die drie dagen als een geit door de Alpen liep. Hij had een speciale prothese laten maken, zodat hij kon lopen als een dier. Tijdens zijn onderzoek kreeg hij een sterke band met een andere geit, maar werd hij ook uitgedaagd door andere geiten. ‘Een of twee geiten lieten hun hoorns zien. Toen dacht ik dat het gevecht zou beginnen’, zei hij tegen de BBC.

Het is overigens niet de eerste keer dat een Nederlander een Ig Nobelprijs op mag halen. In 2013 won Bert Tolkamp een prijs voor zijn onderzoek naar liggende koeien en vorig jaar viel Mark Dingemanse in de prijzen met hun onderzoek naar het woord huh.
Filmpje