Het is een bekende regel: als je voedsel op de grond laat vallen kun je het nog eten, mits je het binnen vijf seconden opraapt. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat bacteriën sneller bewegen dan gedacht.

In sommige situaties nestelen bacteriën zich al binnen 1 seconde op het voedsel, zeggen wetenschappers van Rutgers University. Volgens het Amerikaanse onderzoek maakt het wel uit om welk voedsel het gaat. "Bacteriën hebben geen pootjes, ze bewegen in vocht. Hoe vochtiger het voedsel, hoe groter het risico van besmetting", legt hoogleraar Donald Schaffner uit.

De afgelopen jaren is al veel onderzoek gedaan naar het fenomeen. Zo zijn er ook onderzoeken waarbij bacteriën zich bijna niet in het voedsel nestelen na vijf seconden. Ook dat kwam in sommige gevallen in het onderzoek voor, zoals bij kauwgom en snoep. Dat was deels te verklaren door het gebrek aan vocht in het voedsel, maar ook het type ondergrond telt mee: bij gladde vloeren, zoals laminaat en tegels, blijkt de besmetting groter en sneller dan bij tapijt.

In het algemeen kan de vijfsecondenregel de prullenbak in, zeggen de onderzoekers. Ook binnen vijf seconden is voedsel meestal al besmet als het op de grond valt. Maar dat wil niet zeggen dat je je eten altijd moet weggooien: van bacteriën op je eten word je lang niet altijd ziek.