Een Tsjechische vrouw heeft een maand alleen doorgebracht in een afgelegen berghut in Nieuw-Zeeland, nadat haar partner te pletter was gevallen. In Nieuw-Zeeland is het winter en er ligt meer dan een meter sneeuw in de bergen.

Het stel liep de Routeburn route, een bekende tocht door de bergen op het Zuidereiland. Volgens The Guardian is het geen bijzonder moeilijke route, maar was het wel het verkeerde seizoen voor de trektocht. De meeste hutten onderweg zijn dicht.

Ergens onderweg raakten de twee het pad kwijt, waarna de man in een kloof viel. De vrouw wist hem nog te bereiken, maar hij overleed ter plekke. Zij bracht daarna drie dagen door in de open lucht, tot ze de hut aan het Mackenziemeer wist te bereiken. Die was afgesloten voor de winter, maar ze brak in en maakte gebruik van de noodvoorraden die er lagen.

In de hut was ook een radio aanwezig om hulp in te roepen, maar de vrouw kreeg het apparaat niet aan de praat. Tegen reddingswerkers heeft ze gezegd de hut niet op eigen kracht te hebben kunnen verlaten vanwege de hevige sneeuwval en de verwondingen die ze onderweg had opgelopen.

Het stel werd pas vorige week als vermist opgegeven door het Tsjechische consulaat in Nieuw-Zeeland. Ervaren klimmers doen normaal gesproken twee tot vier dagen over de route.