Een Australische klimmer heeft bijna zeven dagen in erbarmelijke omstandigheden vastgezeten op een berg in Nieuw-Zeeland. De klimmer is vanochtend met een helikopter gered. De hulpverleners noemen het "heel bijzonder" dat hij de extreem lage temperaturen heeft weten te overleven.

De 29-jarige Terry Harch werd maandag als vermist opgegeven toen hij niet was teruggekomen van een tocht door de bergen. Donderdag werd hij door autoriteiten gevonden op de berg, waar hij zeven dagen lang in de sneeuw had vastgezeten in temperaturen onder 0. Ook waren er windstoten van 60 kilometer per uur, waardoor de gevoelstemperatuur tot -16 graden daalde. De man wist toch nog rechtop te staan en te zwaaien om de aandacht van de traumahelikopter te trekken.

"We denken dat hij een soort schuilplek van sneeuw heeft gemaakt waardoor hij dit heeft overleefd", zegt de coördinator van het reddingsteam in Nieuw-Zeelandse media. "Hij heeft echt veel geluk gehad. Ik denk niet dat hij nog een nacht langer in de lage temperaturen had kunnen blijven."

Harch kon niet meteen van de berg gered worden. De windstoten waren te hevig waardoor de helikopter niet te dicht bij de berg kon komen. Daarom klommen vier hulpverleners gisteren naar de plek waar de man vast zat om hem kleren, een tent en eten te brengen. Ze bleven een nacht bij hem.

Harch was een soldaat met verlof en droeg een apparaatje bij zich met een gps-signaal. Hij werd in "naar omstandigheden goede conditie" gevonden en had alleen last van minimale bevriezingsverschijnselen. De man ligt nu in het ziekenhuis. Daar krijgt hij "de nodige warme dranken en maaltijden".