Een voormalige risicomanager van Deutsche Bank weigert een beloning van meer dan acht miljoen dollar van de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor het verstrekken van informatie over boekhoudkundige wanpraktijken bij zijn voormalig werkgever. Hij protesteert op die manier tegen het uitblijven van straffen van de SEC tegen topbestuurders bij Deutsche Bank.

De oud-manager, Eric Ben-Artzi, had bij de SEC gemeld dat Deutsche Bank, een van de grootste banken ter wereld, in de fout was gegaan bij het waarderen van een grote derivatenpositie. Dat leverde de bank in mei vorig jaar een boete op van 55 miljoen dollar.

In een ingezonden stuk in zakenkrant Financial Times verklaarde Ben-Artzi echter dat de aandeelhouders van Deutsche Bank opdraaien voor de boete in plaats van het hogere management en dat hij dit onterecht vindt.

Ben-Artzi vraagt zich af waarom er geen actie wordt ondernomen, terwijl dat bij andere banken wel is gedaan. Volgens hem ontlopen de topbestuurders hun straffen omdat er bij de SEC veel voormalige bestuurders van Deutsche Bank werken. Hij spreekt van een 'draaideurwerking" tussen de SEC en de Duitse bank.