Op een groot stuwmeer net buiten Londen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de grootste zonneboerderij ter wereld.

Ondanks hun centrale locatie zijn de 23.000 zonnepanelen op het Queen Elizabeth II-reservoir in Walton-on-Thames enkel zichtbaar voor de passagiers van Heathrow en enkele appartementen in nabijgelegen domeinen nabijgelegen domeinen.

,,Dit zal een tijdlang de grootste drijvende zonneboerderij ter wereld zijn. De anderen zijn nog in opbouw," vertelt Angus Berry, energiemanager van Thames Water, dat de site beheert. ,,We plaveien de weg, maar hopen dat anderen zullen volgen, in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten."

Het project, dat ongeveer 7,7 miljoen euro kost, zal de lokale waterzuiveringsinstallaties aan het meer, die instaan voor het water voor meer dan 10 miljoen mensen in de wijde omgeving, voor jaren van stroom voorzien.

De zonnepanelen beslaan slechts 6 procent van de oppervlakte van het stuwmeer en hebben geen impact op het ecosysteem. Het reservoir is overigens niet bedoeld als natuurgebied, maar voorziet miljoenen mensen van drinkwater.