Een aangespoelde sportschoen op het strand: dat komt vaker voor. Dat er een menselijke voet in zit, is al een stuk zeldzamer. Dat verklaart de verbazing aan de Canadese westkust, waar deze week voor de 13de keer in acht jaar tijd zo'n lugubere vondst werd gedaan.

Samen met de drie voeten die in dezelfde tijd aanspoelden in de aangrenzende Amerikaanse staat Washington, staat het totaal op 16. En elke keer wordt het raadsel groter, schrijft de Washington Post.

Het zijn opvallend vaak rechtervoeten. Het is meestal niet vast te stellen hoe lang ze in het water hebben gelegen. Maar de schoen die afgelopen week werd gevonden aan de kust van Vancouver Island, wordt verkocht sinds maart 2013. Het slachtoffer (of zijn voet) kan dus hooguit bijna drie jaar in het water hebben gelegen.

Sinds in 2007 binnen zes dagen twee rechtervoeten aanspoelden, houden de bewoners van de Canadese westkust de vondsten in de gaten. Over de oorzaken wordt druk gespeculeerd: de tsunami van eind 2004? Waren de voeten afkomstig van de slachtoffers van een vliegtuigongeluk? Iets met drugsmokkelaars? Of is er dan toch een seriemoordenaar aan het werk?

Onderzoekers hebben verklaringen die meer voor de hand liggen. Onder invloed van de krachten van de zee zijn het de ledematen die het eerst losraken van een lichaam en kunnen gaan 'zwerven'. Bovendien is in de loop van de jaren van een paar voeten komen vast te staan bij wie ze hoorden. In twee gevallen ging het om psychiatrische patiënten, terwijl drie anderen waarschijnlijk door natuurlijke oorzaken om het leven kwamen.

Blijft de vraag waarom pas sinds 2007 zoveel voeten aanspoelen. En ook daarvoor bestaat een verklaring. Een aangespoelde schoen zie je wel vaker. En omdat kustbewoners er sinds de eerste vondsten sterk op gespitst zijn, is de kans groter dat ze zo'n schoen nader inspecteren. Precies dat is wat vorig weekend gebeurde op Botanical Beach, het strand op Vancouver Island.

Raadsel opgelost? Voorlopig misschien wel – totdat de volgende voet aanspoelt.