De kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar op Europese stranden spoelen al jaren mysterieuze tegels aan met het woord 'tjipetir' erop. Een Britse onderzoeker die zich heeft verdiept in de vondsten, denkt te hebben achterhaald waar de tegels vandaan komen.
Dat meldt de BBC. Op internet delen mensen die de tegels hebben gevonden hun ideeën over de herkomst van de rubberachtige tegels, zoals op Facebook en op Flickr. Ook zijn er in de media al verschillende verhalen verschenen over het tjipetir-mysterie.
In elk geval is duidelijk dat de tjipetir-tegels bijna honderd jaar oud zijn en afkomstig zijn uit Indonesië. De tegels zijn gemaakt van gutta-percha, een rubberachtige substantie die werd gewonnen uit bomen in West-Java. Tjipetir was de naam van een van de plantages waar de grondstof werd gewonnen.
Van gutta-percha, waar van alles werd gemaakt in het tijdperk voor de uitvinding van plastic, werden tegels gemaakt en vervoerd om verder te worden verwerkt. De tegels die zijn aangespoeld van Zweden tot Noord-Spanje zijn afkomstig van gezonken schepen.

De Britse Tracey Williams, die in 2012 zelf een tjipetir-tegel had gevonden, denkt nu te weten van welk schip de tegels afkomstig zijn. Volgens haar komen de tegels van het Japanse schip Miyazaki Maru dat in de Eerste Wereldoorlog tot zinken is gebracht door een U-boot in de Atlantische oceaan, ten zuidwesten van Engeland. Volgens haar zijn de tegels uit het laadruim vrijgekomen tijdens een recente bergingsoperatie.
Is daarmee het raadsel helemaal opgelost? Nee, want de tegels zijn ook al door mensen gevonden in 2008 en dat is voor de berging van de Miyazaki Maru was begonnen. Meerdere schepen die zijn gezonken hadden volgens de vrachtlijsten de grondstof aan boord, waaronder de Titanic.
Foto