Een dier met een lengte van bijna 30 meter en net zo zwaar als dertien olifanten. Argentijnse wetenschappers hebben resten ontdekt van een reuze-dinosaurus die zo'n 86 miljoen jaren geleden moet hebben geleefd.
De onderzoekers zeggen dat het de grootste dinosaurus is waarvan tot nu toe overblijfselen zijn gevonden. De nieuw ontdekte soort heeft de naam notocolossus gekregen.
De afgelopen jaren zijn in Argentinië vaker resten van dinosaurussen gevonden, maar volgens onderzoeksleider Bernardo Gonzales Riga "verbleken" die bij deze vondst.
In 2014 werd in Argentinië de tot dan toe grootste dino gevonden. Die was 26 meter lang en kreeg de naam Dreadnoughtus schrani.
De onderzoekers schatten op grond van de gevonden fossielen dat de dinosaurus 60.000 kilo moet hebben gewogen. "Zijn rughoogte was 7 tot 8 meter en zijn kop stak wel 13 meter boven de grond uit."
De notocolossus hoort volgens Gonzales Riga tot de titanosaurussen waarvan zo'n zestig soorten hebben bestaan. Kenmerken van deze groep zijn een lange nek, lange staart en vegetarische voeding.
Gonzales Riga is vooral onder de indruk van de botten van het dier. "Het lijken wel boomstammen, maar dat moet ook wel om het grote gewicht te dragen."
Tekeningstora: Als verdediging tegen predators! Plantenetende dinosauriërs groeiden erg snel omdat hun formaat hun enige verdediging was! Er zijn natuurlijk ook kleinere plantenetende dinosauriërs geweest, maar die hadden zonder uitzondering een of andere vorm van verdediging:
De Ankylosaurus had aan het eind van zijn staart een soort knots waar hij geweldige klappen mee kon uitdelen.
De Stegosaurus had enkele grote stekels aan zijn staart waarmee hij zich kon verdedigen.
De Triceratops had drie lange hoorns op zijn schedel waar hij zijn aanvaller aan kon spietsen of doorboren.
En zo hadden de kleinere dinosauriërs hun eigen wapens, het wapen van de grote jongens waren hun enorme afmetingen.
Niettemin werden ook zij soms aangevallen en namen de predators enkele flinke happen uit het lichaam. Maar gedood werden ze zelden, tenzij ze b.v. een been braken, dan was het feest voor de predators.
Dit is duidelijk geworden tijdens het bestuderen van fossielen van grote dinosauriërs, men vindt vaak geheelde verwondingen op de botten, een teken dat ze aangevallen waren maar de aanval overleefden... In ieder geval lang genoeg om het bot te laten helen.
@GroteMop1983: Vele gigantische herbivoren hadden inderdaad lange nekken om bij vegetatie te kunnen komen waar andere dieren niet bij konden komen. Daardoor waren ze ook tijdens periodes van voedselschaarste in staat om de gigantische hoeveelheden voedsel die nodig waren om het lichaam in stand te houden bij elkaar te sprokkelen.
Als je de bouw van deze dinosauriërs bekijkt dan valt onmiddellijk de lange, zware staart op die als een tegengewicht voor de lange nek diende.
Er waren er die zelfs zich oprichten en met hun voorpoten tegen de boom leunden. Hierbij werd de staart als een extra steun gebruikt. Hierdoor konden ze nog hoger in de bomen hun voedsel vergaren.
Kijk, het is een beetje de kip en het ei, wat was er eerder? Ik weet het natuurlijk ook niet zeker maar als aanhanger van Darwin ga ik er vanuit dat er een natuurlijke selectie plaatsvond:
De herbivoren die zich niet konden verdedigen of hard konden rennen werden gedecimeerd. Totdat er een stel waren die snel begonnen te groeien. Deze snelgroeiers hadden een hogere kans om volwassenheid te bereiken en hun genen door te geven aan hun nakomelingen.
Het is bekend dat de jonkies van deze giganten de eerste periode van hun leven vaak in dichte wouden doorbrachten om enigermate beschermd te zijn tegen predators. Pas als ze eenmaal een formaat hadden bereikt dat groot genoeg was om de meeste predators te ontmoedigen verlieten ze de relatieve veiligheid van het woud.
Laatste edit 27-01-2016 13:39
@Emmo:
Nee, puur biologisch gezien was het ei er eerder dan de kip. Er waren al eieren met een harde schaal voor er kippen waren, de enige logische conclusie is dan ook dat er eerst een ei was

Metaforisch gezien, (zo ik het bedoelde), is het meer een cirkelredenering:
'De uitdrukking kip-en-eiprobleem wordt gebruikt indien van twee fenomenen moeilijk te bepalen valt welk van beide oorzaak en welk gevolg is. Dit kan komen doordat zij in een kringverhouding tot elkaar staan: zonder A kan B niet tot stand komen, maar zonder B ontstaat A niet.'Waren er al direct groot-groeiende dinosauriërs, of zijn ze geëvolueerd uit toevalstreffers van de natuur en waren ze in het begin klein(er)?
Er zijn nog steeds heftige discussies onder wetenschappers, maar zo ik al eerder schreef neig ik naar Darwinisme en schrijf ik het toe aan natuurlijke evolutie. Ik beweer dus dat ze klein begonnen zijn... Maar ik word niet gehinderd door enige wetenschappelijke kennis, ik ben slechts een liefhebber
aan.