Nederlanders hebben er groot vertrouwen in dat ons land bestand is tegen overstromingen: 87 procent vertrouwt erop dat de dijken ons op dit moment voldoende beschermen en 78 procent denkt dat dit in de toekomst ook zo is.

Bijna twee derde van de Nederlanders denkt dat de overheid genoeg doet om overstromingen als gevolg van klimaatverandering tegen te gaan. Meer dan de helft (57 procent) van de Nederlanders voelt zich echter onvoldoende geïnformeerd over de risico's van een overstroming.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. De aanleiding voor de enquête is de uitzending ‘100 jaar droge voeten?’ waarin de NOS vanavond uitgebreid aandacht besteedt aan de Nederlandse strijd tegen het water sinds de Zuiderzeevloed, vandaag 100 jaar geleden.

Circa twee op de drie Nederlanders onderschatten de grootte van het Nederlands grondgebied dat gevoelig is voor overstromingen. Zij denken dat dit lager is dan 50 procent, maar volgens Deltaprogramma Rivieren is dit 60 procent.

Ruim vier op de tien Nederlanders (44 procent) weet helemaal niet of niet goed wat ze moeten doen bij een overstroming. En meer dan de helft (53 procent) is op geen enkele manier voorbereid op een overstroming. Heel weinig mensen hebben een bijvoorbeeld een noodplan (3 procent) of een noodpakket (5 procent).

Ruim 40 procent denkt zelf in een overstromingsgevoelig gebied te wonen en 10 procent weet het niet. Op de website overstroomik.nl konden de ondervraagden vervolgens nagaan hoe hoog het water in de eigen straat komt bij een grote overstroming. Daarna gaf de helft aan in een overstromingsgevoelig gebied te wonen.

Over het effect van klimaatverandering op de waterstand in de woonomgeving maakt ruim 40 procent zich enigszins zorgen. In Zuid-Nederland maken mensen zich minder zorgen dan in andere delen van Nederland.

De NOS heeft voorbijgangers in Utrecht en Rotterdam laten zien hoe hoog het water kan komen te staan bij een grote overstroming. Met een speciale bril konden ze 360 graden rondkijken en ervaren hoe de omgeving er dan uitziet.