De World Health Organization heeft liefde officieel aan de lijst van psychische stoornissen toegevoegd.

Liefde staat in de lijst van aandoeningen samen met verslavingsproblemen zoals gokverslaving, alcoholisme, drugsverslaving en kleptomanie. Ze is gedefinieerd als een psychische stoornis van de gewoonte en passie.

Haar internationale code is F 63,9 en zoals elke ziekte, heeft de liefde ook uitgesproken symptomen. Zoals, onder andere opdringerige gedachten van een ander persoon, plotselinge veranderingen van de stemming, toegenomen gevoel van eigenwaarde, zelfmedelijden, bloeddrukdaling, slapeloosheid, hoofdpijn, allergische reacties en manische syndromen.

Volgens sommige wetenschappers kan liefde met een obsessief-compulsieve stoornis vergeleken worden. Door het vergelijken van alleen fysiologische indicatoren van het lichaam aan het begin en na een bepaalde tijd van een relatie, zeggen deskundigen dat liefde niet langer dan vier jaar kan duren.

Het niveau van de adrenaline bij iemand die verliefd is, is 10 keer hoger dan normaal. Hierdoor lijden ze vaker aan stress en depressie. Serotonineniveau, is aan de andere kant ongeveer 40% lager. Dezelfde resultaten zijn getoond bij patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis.

Er is een onderzoek gedaan bij mensen die verliefd zijn. De resultaten van hun hersenscans laten zien dat er geen specifiek gebied van hun hersenen geactiveerd wordt wanneer ze aan hun geliefde denken of naar een foto van hem of haar kijken maar de gehele hersenen worden geactiveerd. Net zoals bij drugsverslaafden welke op hun volgende dosis zit te wachten.

Onderzoeken tonen aan, dat een persoon niet meer dan drie keer in zijn leven verliefd kan worden en het is in zo’n geval wenselijk om geen belangrijke beslissingen te nemen.