Dikke oogschaduw, flink wat foundation, strakke topjes en mooie oorbellen om het plaatje compleet te maken. Meisjes zijn vanaf een jaar of 13 al volop bezig met hoe ze eruit zien. Is dat niet veel te vroeg? Of deden tieners 20 of 30 jaar geleden al precies hetzelfde?

Volgens Tatjana Schaap van het tienerblad CosmoGIRL! zijn de huidige meisjes van 13 veel meer gefocust op hun uiterlijk, dat komt met name door social media zegt zij. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar Youtube, die meiden kijken bijna geen tv meer, ze hebben favoriete vloggers en bloggers, dat zien ze toch als een soort rolmodellen. Zo zie je dat ze meer make-up gaan gebruiken en zich meer in fashion verdiepen."

Op Youtube circuleren duizenden make-up video's waarin professionals, maar ook gewoon meisjes zelf advies geven over hoe ze er het beste uit kunnen zien. Sommige video's, zoals die van de Nederlandse Nikkie zijn al miljoenen keren bekeken. Maar ook in Nederland worden de filmpjes gemaakt en geplaatst.

Toch denkt Schaap niet dat de social mediacultuur, waaraan de huidige tieners worden blootgesteld per se alleen maar slecht is. "Ik denk dat het mes aan twee kanten snijdt. Iedereen wil er op zijn best uitzien, dat snap ik. Maar ik vind niet dat ze alleen nog maar moeten gaan denken in foto's en continu denken als ik er maar goed uitzie, want dit kan straks online gepost worden."

Volgens Schaap kunnen meisjes ook een boost krijgen door de dingen die ze online plaatsen. "Het is niet alleen het uiterlijk dat ze delen op social media, dat kan ook een proefwerkcijfer zijn, waar ze dan heel veel complimenten op krijgen. Daar krijgen ze likes op en die interpreteren ze als complimenten, waardoor ze een boost krijgen."

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is heel wat minder positief. Jonge meisjes zijn al heel erg kwetsbaar omdat ze op zoek zijn naar zichzelf, vertelt hij. " Alleen de beeldcultuur, de enorme impact van bloggers en vloggers is zo groot, dat het vinden van jezelf is eigenlijk niet meer zozeer het vinden van jezelf is, maar veel meer hoe voldoe ik aan het beeld. Dat beeld krijg je iedere dag weer voorgeschoteld."

Pont zegt dat iedereen vandaag de dag de mond vol heeft van jezelf zijn, maar dat de praktijk uitwijst dat iedereen steeds meer op elkaar gaat lijken. Voor jonge meisjes kan dat schadelijke gevolgen hebben zegt hij. "Je krijgt bijvoorbeeld een verstoord lichaamsbeeld. Dat je denkt dat je dik bent, terwijl je dat niet bent. Dat je denkt dat je er niet uitziet, maar je gewoon een gemiddeld uiterlijk hebt. Dus je probeert te voldoen aan iets, waarvan iedereen eigenlijk weet dat het niet te bereiken is."