Een muurtekening in een Zweeds winkelcentrum waarop onder andere een moslima met hoofddoek is te zien, is zodanig overgeschilderd dat de moslima haren heeft in plaats van een hoofddoek. Dit in opdracht van het winkelcentrum zelf dat zegt ‘seculier’ te zijn en dus geen religieuze symbolen wil.

De muurtekening was in opdracht van het winkelcentrum gemaakt door enkele plaatselijke jongerengroepen. De kunstenaars wilden een afspiegeling van de maatschappij tekenen, dus ook een vrouw met hoofddoek.

Maar er kwamen veel klachten binnen. Winkelend publiek liet weten geen gehoefte te hebben aan religie tijdens het winkelen en er waren zelfs consumenten die zich afvroegen ‘waarom er een terrorist staat afgebeeld op de muur’.

Een lokale anti-racist noemt het voorval echter ‘censuur’ en beschuldigt de leiding van het winkelcentrum er van ‘racisten op een walgelijke manier in de kaart te spelen’.

Uiteindelijk maakte het winkelcentrum excuses voor de ontstane ophef en bood verontschuldigingen aan voor het overschilderen. De moslima zal nu weer gewoon een hoofddoek op haar hoofd krijgen geschilderd, zoals ze er oorspronkelijk uitzag.

De lokale anti-racist noemt het weer terugschilderen van de hoofddoek een ‘overwinning voor de democratie’.
Foto