De 7-jarige Britse Lily-Grace Hooper mag haar blindenstok niet meer meenemen naar school, omdat het voor haar zo belangrijke hulpmiddel een gevaar zou zijn voor de gezondheid en veiligheid van medeleerlingen en docenten. Volgens de basisschool zouden anderen over de stok kunnen struikelen. Haar moeder is woedend.
Lily-Grace Hooper kreeg een beroerte toen ze slechts vier dagen oud was. Ze raakte daardoor blind aan haar rechteroog en ziet met haar linkeroog slechts licht en kleuren. Vorig jaar vroeg ze de Kerstman om een blindenstok, nadat ze al een tijdje met een geïmproviseerde stok van rollen inpakpapier behendig door het huis wist te manoeuvreren

Een Britse liefdadigheidsinstelling voor blinde kinderen, Common Sense Care, liet haar grote wens in vervulling gaan en gaf haar een lange stok van glasvezel. Volgens moeder Kirsty Hooper kan Lily-Grace niet meer zonder, maar de school denkt daar anders over.

De Hambrook Primary School in de Britse plaats Winterbourne Down, in de buurt van de stad Bristol, vroeg het meisje haar trouwe metgezel voortaan thuis te laten. Uit een risico-evaluatie zou zijn gebleken dat de witte stok een groot risico vormt voor anderen en dus moet het meisje te allen tijde ondersteuning van een volwassene krijgen.

Moeder Kirsty is woedend dat van de ene op de andere dag besloten is dat de 7-jarige haar stok voortaan thuis moet laten. ,,Het is belachelijk. Lily heeft de stok nodig om naar school te lopen, maar ook in de speeltuin of gewoon op school. Je pakt van een volwassen blinde toch ook de stok niet af?" foetert ze tegen de Britse krant The Telegraph.

Ze is bang dat haar dochter te afhankelijk wordt van iemand die haar de hele dag ondersteunt en dat ze zich buitengesloten zal voelen door de andere leerlingen.

Volgens hoofdonderwijzer Jo Dent wordt er naar een oplossing gezocht. ,,De risicoanalyse wees ook uit dat het meisje een kortere stok kan gebruiken, maar dat vinden haar ouders niet geschikt omdat ze gewend is aan haar huidige stok. De stok is niet verboden, we hebben gevraagd de stok niet te gebruiken als tijdelijke maatregel totdat we kans hebben om de situatie met de ouders te bespreken. We gaan er alles aan doen om dit probleem samen met de ouders zo snel mogelijk op te lossen."

Volgens Sarah Murray, oprichter van Common Sense Care, is de stok niet langer dan normaal en zelfs lichter zodat deze geschikt is voor een kind. ,,Het is juist goed voor haar om de stok te gebruiken. Zo leert ze om onafhankelijk te zijn, daar moet je juist op jonge leeftijd mee beginnen."

Moeder Kirsty claimt dat de stok nog nooit tot problemen heeft geleid en niemand heeft geklaagd. ,,Ik ben razend. Hoe zit het met de veiligheid en gezondheid van mijn meisje? Het is een goede school, maar dit is wel een heel erg slecht advies."