Het eerste afspraakje van Elle (30) en Mark (38 ) in de Britse tv-show 'First Dates' leek prima te verlopen, tot het koppel de rekening gepresenteerd kreeg en de blondine die weigerde te delen. ,,Ik betaal nooit de rekening na een date. Waarom zou ik?'' is Elle's uitleg.

De aflevering op Channel 4 is voer voor discussie op sociale media. Want wie betaalt nu die eerste date? In de uitzending is Mark, vader van drie, de pineut. Elle verwacht dat hij de rekening van bijna 190 euro dokt. De brandweerman wil de kosten liever delen, maar daar voelt de vrouw niets voor.

,,Ik ben het gewend om niet te moeten betalen na een date. Normaal word je tijdens een afspraakje aardig behandeld, zoals een vrouw'', zegt ze na het etentje voor de camera.

Uiteindelijk legt de blondine toch 40 euro op tafel. Naar eigen zeggen omdat ze zijn situatie ''met drie kleine kinderen'' wel begrijpt, meldt The Mirror, die een fragment van de uitzending op haar website plaatste.

Het gebaar lijkt in de ogen van de manager een hele tegemoetkoming, maar kan op weinig bijval rekenen van Mark. ,,Die som komt niet eens in de buurt van de helft!'' De man raakt nog meer gefrustreerd wanneer de Britse voorstelt om nog tequila's te bestellen. ,,Nee! Ik ben blut!''

Mark polst bij Elle waarom zij de rekening niet wil delen. ,,Is het omdat je een vrouw bent? Zijn we dan niet gelijk? We zijn gelijk als jij dat wil.''

,,Kom op, ik was toch sexy en gezellig", probeert de Britse nog. Uiteindelijk verlaat ze de tafel.

Na het etentje vertelt Mark waarom hij vindt dat Elle toch wel de helft van het bedrag op tafel had mogen leggen. ,,Zij heeft aangemoedigd om veel van de drank die er gevloeid is te bestellen. Ze is een veeleisende vrouw. Daar zou ik normaal nooit voor gaan.''

Mark is er dus niet op gebrand om z'n date terug te zien. Elle ziet afspreken als vrienden in de toekomst wl nog zitten. Blijft de vraag wie de rekening dan zal betalen.

Op Twitter lopen de meningen over de discussie uiteen. Volgens sommigen had Mark zonder morren het totaalbedrag moeten neerleggen. Anderen vinden dat de rekening had moeten verdeeld worden. ,,Hallo, we leven in de 21ste eeuw'', verdedigen Twitteraars Mark.