Maar weinig mensen nemen de Italiaanse arts die een hoofd wil transplanteren serieus, maar de plannen worden steeds concreter.

De Italiaanse arts Sergio Canavero heeft een team van artsen samengesteld en weet ook wanneer en waar de hoofdtransplantatie moet plaatsvinden. Volgens persbureau AFP is dat in 2017 in China. Een Rus met een erfelijke ziekte moet het hoofd krijgen van een geëxecuteerde gevangene. China krijgt al jaren veel kritiek omdat het land organen van dode gevangenen zou gebruiken zonder toestemming.

Volgens Russia Today kost de operatie bijna 10 miljoen euro en duurt die 36 uur.

Een hoofdtransplantatie is enorm ingrijpend. Het hoofd van de ontvanger en het hoofd van de donor zullen aan het begin van de operatie voor lange tijd worden gekoeld. Het koelingsproces moet ervoor zorgen dat de cellen lange tijd kunnen overleven zonder zuurstof.

Vervolgens wordt het nekweefsel weggehaald en worden de bloedvaten aangesloten op het nieuwe hoofd. Daarna volgt het meest ingrijpende proces: het ruggenmerg van de patiënt wordt doorgesneden en verbonden met het ruggenmerg van het donorlichaam.

Na deze ingrijpende operatie wordt de patiënt vier weken in een coma gebracht om het genezingsproces te bevorderen. Binnen een jaar moet de persoon met het nieuwe hoofd weer kunnen lopen. De chirurg heeft een verslag over de te gebruiken techniek gepubliceerd in the Surgical Neurology International journal.

Canavero is zich ervan bewust dat een hoofdtransplantatie veel ethische vraagstukken met zich meebrengt: is iemand namelijk nog dezelfde persoon als hij of zij een nieuw hoofd krijgt? Toch is hij ervan overtuigd dat de transplantatie doorgaat. Hij wil met hoofdtransplantaties de levens van kankerpatiënten rekken. Ook mensen met een verwoestende spierziekte zouden hiermee geholpen kunnen worden.