In het Italiaanse Pavia heeft een Gronings huis een kunstmatige aardbeving doorstaan van 5.0 op de schaal van Richter. Het gaat om een proef in opdracht van de NAM.

Het huis is gebouwd op een grote trilplaat en staat vol met tientallen sensoren. De tests moeten een beter beeld geven van wat er met huizen en gebouwen gebeurt bij aardbevingen. Die informatie wordt gebruikt bij het bouwkundig versterken van tienduizenden panden in het Groningse aardbevingsgebied.

Met de trilplaat kunnen kunstmatige trillingen worden opgewekt. Het onderzoek is met name gericht op het effect van grondversnellingen bij aardbevingen.

De sensoren in het huis staan verbonden met computerprogramma's. Op die manier wordt nauwgezet geregistreerd wat voor krachten op het huis worden uitgeoefend en wat voor effect dat heeft.

De kunstmatige beving leek op het oog weinig schade te hebben aangericht. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de gevolgen precies waren. De kracht van de kunstmatige trillingen wordt in de komende weken opgevoerd tot bevingen van meer dan 5.0 op de schaal van Richter.

De Groningse woning wordt getest in het European Centre for Training and Research in Earthquake Engineering. Daar wordt al twaalf jaar intensief onderzoek gedaan naar aardbevingen en de mogelijkheden om huizen te versterken. Italië wordt regelmatig getroffen door natuurlijke aardbevingen.

Volgens een Woordvoerder van de NAM is er bewust gekozen voor dit wetenschappelijk instituut in Pavia, in de buurt van Milaan. 'Deze expertise is niet dichter bij huis te vinden. Dit is een erkend instituut dat deze klus goed aan kan.'

De komende weken komen de trilplaten onder het huis volop in beweging. De eerste testresultaten gaan in november naar de NAM. Die rapporteert vervolgens aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De proef met het Gronings testhuis maakt onderdeel uit van een groot onderzoeksprogramma, waar de NAM honderd miljoen euro in steekt.