Als je per ongeluk iemand met de auto aanrijdt, stap je meteen uit en haal je zo snel mogelijk hulp. Maar zo gaat het af en toe in China en Taiwan niet. Daar zetten sommige bestuurders hun auto in de achteruit om nog eens, en soms meerdere keren, over het verkeersslachtoffer heen te rijden. Dit om zeker te weten dat het slachtoffer dood is.
Zo was er in april van dit jaar een ongeluk met een 2-jarig meisje. ‘Stop, u heeft een kind geraakt’, riep de grootmoeder. De bestuurster zette toen haar BMW in de achteruit en reed opnieuw over het meisje heen. Daarna stelde de vrouw een deal voor: ‘Verklaar niet dat ik achter het stuur zat, maar mijn man. We zullen u vergoeden.’ In 2008 reed een Volkswagen Passat hard achteruit en raakte een vrouw van 64. De bestuurder zette de auto daarna drie keer voor- en achteruit om de vrouw te doden.
Journalist Geoffrey Sant ontdekte dat er aan dit afgrijselijke gedrag een Chinese spreuk ten grondslag ligt. ‘Het is beter iemand te raken en te doden dan iemand te raken en te verwonden’. Naast deze vreemde overtuiging helpt ook het rechtssysteem niet mee. De brokkenmakers worden niet zelden gewoon vrijgesproken of krijgen een lichte straf voor ‘nalatigheid’. In Taiwan moet je bovendien voor de medische kosten van de slachtoffers opdraaien. Dat kan in de miljoenen lopen. Maar wie een dodelijk slachtoffer op zijn geweten heeft, betaalt maar tussen de 30.000 tot 50.000 dollar.
De wetgeving is nu aangepast om dit fenomeen te stoppen. Nabestaanden in Taiwan kunnen inmiddels een proces aanspannen. In China worden daders beschouwd als moordenaars.