Frankrijk en Italië zijn verwikkeld in een smakelijke ruzie. Dit keer niet over migranten of de euro, maar over hazelnootpasta. En wel de trots van Italië: Nutella.

Het begint maandag, als Ségolène Royal, de Franse minister van Milieu, in een interview zegt dat de Fransen geen Nutella meer moeten eten. Reden is dat de chocoladepasta gemaakt wordt van palmolie en dat is slecht voor het milieu. In landen als Maleisië, Indonesië en Brazilië wordt oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages.



Dat laten de Italianen zich niet zeggen. Op Twitter stromen de steunbetuigingen binnen. Mensen posten selfies waarop ze boterhammen met Nutella eten. En zelfs de vrouw van de Italiaanse premier betuigt haar steun. Op de wereldtentoonstelling in Milaan bestelt Agnes Renzi voor het oog van de aanwezige pers een pannenkoek met Nutella.

Ferrero, de chocoladegigant van Italië die Nutella maakt, laat weten dat het bedrijf zich bewust is van de kritiek. "We zijn perfect op de hoogte van milieukwesties. We hebben verschillende toezeggingen gedaan als het gaat om de levering van grondstoffen en palmolie."

Alle commotie heeft de Franse minister waarschijnlijk verrast. Via een tweet bood ze vanmiddag excuses aan. "Duizendmaal excuses voor de controverse over #Nutella."