Denemarken is op een stap na de eerste maatschappij ter wereld waar geen contant geld meer bestaat doordat de regering de verplichting voor winkeliers wil schrappen om cash geld te accepteren. Denemarken gaat de wereld voor in de volledige afhankelijkheid van banken. De Deense bevolking slaapt blijkbaar.

Dit voorstel wordt aan de bevolking gepresenteerd als manier om de kosten te verlagen en de productiviteit te vergroten van het Deense bedrijfsleven. Het voorstel zal naar verwachting weinig tegenstand ondervinden. Een Deense industriŽle lobbygroep zegt dat de maatregel retailers zal bevrijden van beveiligingskosten en de last om geld te wisselen.

Ondertussen vinden steeds meer betalingen plaats met de mobiele telefoon. Bijna een derde van de bevolking betaalt op deze manier. (Bron: The Independent)

In Denemarken is het grootste deel van de bevolking blijkbaar naÔef. Langzaam maar zeker wordt de wurggreep waarmee banken het economische leven in hun greep krijgen sterker. Digitale transacties betekenen dat ieder mens de bank nodig heeft om een betaling te kunnen doen, dat versterkt de afhankelijkheid. Daarnaast wordt alles vastgelegd. Iedere uitgave wordt in enorme databases opgeslagen en tast opnieuw de privacy aan van de burgers.

Mensen worden geobserveerd via hun mobiele telefoons, internet aansluitingen, online bankrekeningen, cameraís op straat, medische dossiers. Op zich is dit niet verontrustend, maar niemand weet op welke manier deze data gebruikt wordt, nu of in de toekomst. De houders van deze data kunnen een ongelofelijke macht gaan uitoefenen, gebaseerd op de kennis die zij van burgers hebben verzameld. Door het koppelen van alle digitale systemen kan de doopceel van iemand gelicht worden. Op deze manier worden bijvoorbeeld politici of andere bestuurders kwetsbaar voor afpersing en manipulatie. De persoon of personen die deze data kan verzamelen heeft ALLE macht.

Op dit moment wordt onder het mom van terrorisme de privacy op alle mogelijke manieren geschonden (denk aan NSA). Blijkbaar is deze mate van informatie vergaring niet genoeg en moet er nog meer grip op de burgers komen.

Doordat de meerderheid van de bevolking dit niet ziet en verder slaapt komt de dictatuur van een kleine machtige groep personen die geld genoeg heeft om deze data te kopen steeds dichterbij. Misschien is het zelfs al zover zonder dat we dit door hebben.