Een advertente met het Nederlandse model Kiki Willems is door de Britse reclamecommissie ASA verboden. De reden: het model ziet er op de foto "ongezond dun" uit.

Oorspronkelijk stond de foto, die bij een advertentie van modehuis Yves Saint Laurent hoorde, in een editie van het modeblad Elle. Bij waakhond ASA kwam een klacht binnen over de foto - de klager vond het model ongezond dun.

Onzin, zei Yves Saint Laurent tegen de ASA. Het bedrijf is het er niet mee eens dat de 18-jarige Willems te dun is op de foto. Maar de reclamecommissie besloot anders en vindt wel degelijk dat het model veel te mager is.

Volgens de ASA benadrukken de "pose en dit specifieke lichteffect" de borstkas en de benen van Willems. Daardoor lijkt het alsof "het model ongezond ondergewicht" heeft. De advertentie mag in deze vorm niet meer verschijnen, zegt de ASA.

Het verzet tegen dunne modellen groeit al een tijdje. Zo verbood Frankrijk in april te dunne modellen. En een campagne die draaide om de vraag of jij wel 'beach body ready' was, werd ook al verboden door de ASA.
Foto