De Britse onderzoekers stellen dat mensen die gemiddeld meer dan acht uur per nacht slapen een grotere kans lopen op een beroerte. Om tot deze conclusie te komen bestudeerden ze het slaapgedrag van bijna tienduizend Britten tussen de 42 en 81 jaar gedurende een periode van gemiddeld 9,5 jaar. Hierbij keken ze met name naar de duur en de vastheid van de slaap.

Gedurende de onderzoeksperiode kregen 346 (3,6 procent) van de proefpersonen te maken met een al dan niet fatale beroerte. Naar verhouding de meeste beroerten vielen onder de groep mensen die aangaven meer dan acht uur per dag te slapen: 5,3 procent. Van de bijna zevenduizend ‘gemiddelde’ slapers (6-8 uur) kreeg slechts 3,1 procent te maken met een beroerte.

De groep die aangaf te veel of juist te weinig te slapen, bestond voornamelijk uit ouderen, vrouwen en minder actieve mensen. Rekening houdend met leeftijd, geslacht en fysieke conditie concluderen de onderzoekers dat mensen die gemiddeld méér dan acht uur slapen tot 46 procent meer kans hebben op een beroerte. Te weinig slapen zou echter ook niet gezond zijn: dat verhoogt de kans op een beroerte met 16 procent. Het grootste risico loop je volgens de onderzoekers indien je gedurende een aantal jaar geleidelijk een transitie doormaakt van een te korte naar een te lange slaapperiode.

Vooralsnog is het gissen naar het verband tussen meer slaap en een hogere beroertekans. Slaapgebrek leidt onder meer tot een verhoging van het stresshormoon cortisol, wat weer kan leiden tot een hogere bloeddruk en dus een grotere kans op een beroerte. Of dit ook de reden is valt te bezien, maar dit onderzoek toont aan dat een constant, en zeker niet te lang slaapritme wellicht de gezondste optie is.