Een middeleeuwse theoloog als kinderhit, het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie. Toch zorgt een Playmobilversie van Maarten Luther voor een ware hype, vijfhonderd jaar nadat hij zijn stellingen op de Wittenbergse kerkdeur spijkerde. In drie dagen tijd vlogen alle 34.000 Lutherpoppetjes, inclusief Bijbel, ganzenveer en zwierige muts, de speelgoedwinkels uit. Daarmee is de kerkhervormer het snelstverkopende Playmobilfiguurtje ooit.

Playmobil maakte het 7,5 centimeter grote figuurtje in opdracht van de Evangelisch-Lutherse kerk van Beieren en het toeristenbureau van Neurenberg. De actie is bedoeld als reclame voor de feestelijke herdenking van de Reformatie in 2017, dat dit jaar als motto 'beeld en bijbel' heeft. Of de mini-Luther ook op schoolpleinen populair zal worden is de vraag, vooralsnog stortten vooral volwassenen zich op het poppetje.

Neurenberg en de Duitse overheid zijn blij met de populariteit van de plastic Luther: "Het laat zien dat mensen geinteresseerd zijn in geschiedenis. Maarten Luther was een doodgewone Middeleeuwer die in duivels en heksen geloofde, maar met zijn moderne denkbeelden is hij ook echt een figuur van de 21e eeuw", aldus Astrid Mühlmann van de organisatie van het herdenkingsjaar.

Door de enorme populariteit van de speelgoed-Luther nam ook de vraag naar 'Luther-accesoires' toe. De 33-jarige Duitse priester Holger Pyka startte zelfs een petitie op Facebook om Playmobil zover te krijgen ook het 'Wartburg' op de markt te brengen, het kasteel waar Luther als kind woonde. Samen met een wetenschapper van de Kerkelijke Hogeschool van Wuppertal knutselde Pyka ook alvast een speelgoedversie in elkaar van Luthers echtgenote, Katharina van Bora, inclusief middeleeuwse tafel en biervat.

Pyka's initiatief kon op weinig enthousiasme rekenen van Playmobil: "We hebben in onze bouwpaketten al genoeg middeleeuwse attributen waarmee iedereen zijn eigen Wartburg kan bouwen", zei een woordvoerder van de speelgoedfabrikant op de Duitse radio.

Wie in de eerste verkoopronde achter het net viste maar zijn kroost toch graag 'Luthertje' wil laten spelen, moet nog even geduld hebben. Hoewel de Playmobilfabriek op Malta inmiddels overuren draait, zal de volgende reeks pas in april weer te koop zijn. Wel kunnen al bestellingen worden geplaatst op Duitse speelgoedsites.

Luther is niet de enige historische figuur die het tot populair speelgoed heeft geschopt. Eerder bracht Neurenberg al een Playmobilversie van de renaissanceschilder Albrecht Dürer op de markt. In Nederland kwam het Rijksmuseum met het Melkmeisje van Vermeer en ook zijn Willem-Alexander en Maxima als plastic speelkameraadjes te koop.
Foto