Het gebeurt niet vaak dat een wereldleider stopt voor een lifter. Maar Gerhald Acosta maakte het mee in Uruguay. Voor hij het wist, zat hij bij de president en zijn vrouw in de auto.
Acosta liep van zijn werk naar huis. Vele auto’s passeerden, maar niemand pikte hem op. Toen er eindelijk een auto stopte, was hij geschokt. Hij zag president Jose Mujica en zijn vrouw, tevens senator, Lucia Topolansky in de auto zitten.
‘Ik dacht, ik ken deze vrouw, het is Lucia met Manuela de hond en Jose zat voorin. Ik kon het niet geloven. De president gaf me een lift,’ vertelt Acosta. Hij voegt daaraan toe: ‘Toen ik uitstapte, heb ik hem uitgebreid bedankt. Lang niet iedereen helpt lifters en al helemaal een president niet.’
Mujica wordt wel beschouwd als de meest bescheiden president ter wereld. Hij geeft 90 procent van zijn salaris aan goede doelen en woont liever in zijn kleine boerderij dan in de presidentswoning. Verder rijdt hij rond in een oude Volkswagen Beetle, waar vorig jaar nog een miljoen voor is geboden.