De Uruguyaanse president José Mujica kan zijn geliefde wagen, een aftandse blauwe Volkswagen Kever uit 1987, verkopen voor een miljoen dollar. De auto was een symbool voor de 'armzalige' levensstijl van de president.
De voor zijn bescheidenheid bekende linkse staatsleider heeft het aanbod gekregen van een Arabische sjeik, die Mujica in juni op de G77-top in Bolivia had ontmoet. Dat schreef het weekblad Búsqueda.

De 79-jarige Mujica, die privé zonder enige vorm van luxe leeft, heeft al wel vaker een bod gekregen voor het 27 jaar oude voertuig, maar nooit eerder een vergelijkbaar bedrag. Naar eigen zeggen denkt de als 'armste president ter wereld' bekende Mujica serieus na over het bod van de sjeik en overweegt het geld te schenken aan een regeringsprogramma voor sociale woonbouw.

De president is niet bepaald gehecht aan zijn wagen (hij hield hem enkel bij voor zijn driepotige hond, Manuela), maar hij begrijpt wel waarom de oldtimer zo gegeerd is. 'Mensen hebben kleine vormen van fetisjisme. We hebben bepaalde materiële symbolen nodig. Het zijn kleine dingen voor een ander weinig waard zijn, maar voor jezelf heel veel betekenen.'

Bij de presidentsverkiezingen van oktober nog zag men de 79-jarige politicus in zijn blauwe VW rijden. Hijzelf was geen kandidaat meer, omdat de grondwet dit verbood. Op 30 november volgt een tweede en beslissende ronde tussen Tabaré Vázquez van het centrumlinkse Frente Amplio (Breed Front) en Luis Lacalle Pou van de conservatieve Nationale Partij (PN). Tijdens zijn regeerperiode legaliseerde president Mujica het homohuwelijk, abortus en marihuana.

Mujica, die 14 jaar in de gevangenis zat, geeft 20 procent van zijn maandelijks inkomen aan zijn politieke beweging. De rest van zijn loon gaat naar verschillende goede doelen die hij steunt. In 2012 kondigde hij zelfs aan dat het presidentieel paleis zou worden gebruikt als onderdak voor daklozen. Zelf woont hij al heel zijn presidentiële leven op de boerderij van zijn vrouw in Montevideo.

Toch wil hij niet als 'armste president van de wereld' door het leven gaan. 'Ik ben niet de armste president. De armste is hij die veel nodig heeft om te leven', aldus de staatsman. 'Mijn levensstijl is een gevolg van mijn wonden. Ik ben de zoon van mijn geschiedenis. Er waren jaren dat ik zelfs met een simpele matras gelukkig zou zijn geweest.'
Foto