Je moet het maar durven: het wapen van je overvaller afpakken. De 37-jarige winkelier Hunar Mohammed uit het Engelse plaatsje Borehamwood deed het - en op beelden van een beveiligingscamera kun je zien hoe.

Er wordt vaak voor gewaarschuwd: word je als winkelier beroofd, ga dan niet de held uithangen. Je leven is immers wel wat meer waard dan de inhoud van de kassa.

Maar Hunar Mohammed dacht daar anders over, of handelde gewoon uit instinct, toen een klant in zijn winkel plotseling een pistool trok. Hij griste heel koeltjes het wapen uit de handen van zijn belager.

De bijzondere actie is te terug te zien op beelden van de beveiligingscamera. Je moet overigens wel goed kijken: het gebeurt in een fractie van een seconde.

Volgens Mohammed vroeg de overvaller in eerste instantie om sigaretten en wat alcoholische drank, maar bleek hij later meer geïnteresseerd in het geld van de kassa.

De winkelier, inmiddels een lokale held, vertelt aan Britse media dat hij niet zo bang is voor pistolen. Het dragen van wapens is in zijn thuisland Koerdistan een stuk normaler. "Ik deed gewoon wat ieder normaal mens zou doen", zegt hij droog.

Uiteindelijk bleek het overigens om een nep-pistool te gaan. De 24-jarige dief is opgepakt.
Filmpje