Wereldberoemd werd hij. Toen voorganger Terry Jones vijf jaar geleden aankondigde dat hij publiekelijk korans ging verbranden, was hij een paar weken lang niet van de buis te slaan.

Zijn plannetje leidde tot boze telefoontjes vanuit het Witte Huis, talloze demonstraties en zelfs rellen. In Afghanistan kwamen er twaalf mensen om het leven. De politie wist aanvankelijk op het laatste moment te voorkomen dat Jones de daad bij het woord voegde. Net voordat hij een stapel met heilige boeken ontstak, werd hij in de boeien geslagen. Later deed hij het alsnog.

Als dominee was hij toen al aan lager wal geraakt. Jones was mede-oprichter van de Christelijke Gemeenschap van Keulen, een kerk die op het hoogtepunt een duizendtal leden had. Toen de dominee en zijn vrouw steeds radicaler werden en absolute gehoorzaamheid eisten, werden ze afgezet. In Florida werd hij daarna voltijds herder van een gemeenschap van 50 zielen.

En, hoe gaat het nu met de 63-jarige Amerikaan? Prima, zegt hij zelf. Aan webmagazine Vice laat hij zien waar hij tegenwoordig zijn brood mee verdient: het bakken van Franse frietjes. Zijn pak heeft hij ingeruild voor een t-shirt en een spijkerbroek, maar zijn snor model handlebar is nog even indrukwekkend.
Foto