Een wanhopige moeder uit de Amerikaanse staat Minnesota riskeert twee jaar gevangenisstraf en een boete van 6000 dollar omdat ze haar 15-jarige zoontje heeft behandeld met medicinale cannabisolie. De jongen, Trey Brown, werd in april 2011 in het hoofd geraakt door een honkbal.

Trey had zoveel pijn dat hij niet meer wilde leven, aldus moeder Angela Brown. Haar zoon heeft traumatisch hersenletsel opgelopen en heeft constant last van hoofdpijn en spiertrekkingen.

In de afgelopen drie jaar is Trey onderzocht door tientallen artsen en heeft hij een cocktail van medicijnen voorgeschreven gekregen. “Op een bepaald moment leek mijn medicijnkastje wel een apotheek,” zei Angela.

Conventionele behandelingen werkten niet en deden niets tegen de pijn, aldus Brown. “Hij huilde zichzelf in slaap,” zei ze. “Niets werkte. Ik smeekte artsen om hulp. Eén van de artsen stelde voor dat we hem medicinale cannabis gaven. We gingen op onderzoek uit en besloten medicinale cannabisolie te proberen.”

Nadat haar zoon de eerste dosis had gekregen, werd de druk op zijn hersenen weggenomen. “Je kon letterlijk zien dat de spiertrekkingen stopten. Hij voelde zich fantastisch.”

Alles ging goed totdat iemand de politie belde. “Ik heb het aan de verkeerde mensen verteld en werd aangehouden,” zei Angela. “Ik had mijn mond moeten houden.” Medicinale cannabis wordt pas in juli 2015 gelegaliseerd in Minnesota. De cannabisolie werd in beslag genomen en ook werd contact opgenomen met de Kinderbescherming.

De Kinderbescherming vroeg Trey hoeveel hij moest blowen en hoe high hij daarvan werd. Trey antwoordde dat hij cannabisolie kreeg en daar niet high van werd. Ze vroegen hem vervolgens waarom hij dat deed. Hij zei dat hij de olie nam omdat hij geen pijn meer wilde voelen. De Kinderbescherming liet de zaak uiteindelijk vallen.

Trey krijgt inmiddels geen cannabisolie meer en de pijn is terug. Hij kan volgens de moeder niet normaal functioneren. Het gezin is van plan naar Colorado te verhuizen, waar zoon Trey wel gewoon met medicinale cannabisolie kan worden behandeld.

Angela is een crowdfundingcampagne gestart om de gerechtelijke procedure te kunnen bekostigen. Haar advocaat vroeg de rechter deze week om de aanklacht tegen zijn cliënt te laten vallen.