De aankomende versie van de Google Translate-app voor Android kan direct tekst vertalen die wordt gedetecteerd met de camera.

Dat meldt Android Police. Zo kan je bijvoorbeeld een camera richten op een menukaart, die vervolgens direct wordt vertaald door Google.

De app maakt hiermee gebruik van de techniek van Word Lens, een app die eerder dit jaar werd overgenomen door Google. Met Word Lens kon al tekst real-time worden vertaald door middel van augmented reality.

De nieuwe functie werkt in eerste instantie alleen in het Engels in combinatie met Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch en Spaans. Het is dus niet mogelijk om van Duits naar Portugees te vertalen, alleen naar het Engels.

Daarnaast kan ook de spraakmodus voortaan de taal automatisch detecteren. Zo hoeft er van te voren dus niet meer aangegeven te worden dat de tekst in het Duits wordt uitgesproken, de app herkent de taal zelf.

Het is niet bekend wanneer de nieuwe versie van Google Translate te downloaden is, en of de nieuwe functies ook naar de iOS-versie komen.