Hij hield van het avontuur en bovenal van reizen: CJ Twomey. De Amerikaanse oud-militair was slechts twintig jaar oud toen hij zichzelf in 2010 van het leven beroofde. Nu, vier jaar na zijn dood, is zijn as verspreid over meer dan honderd landen. Dit met behulp van Facebook.

Hallie Twomey besloot vorig jaar november om de as van haar zoon op reis te sturen. “Hij heeft niet de kans gekregen om zelf de wereld te zien, ik wilde iets voor hem doen waar hij zelf niet aan is toegekomen.” Na overleg met haar man besloot Hallie om een Facebookpagina op te starten om haar wens voor haar overleden zoon te vervullen.

Na een moeizame start hebben inmiddels 9000 mensen aangeboden om een deel van de as van CJ mee te nemen. Hallie kiest reizigers uit die naar unieke bestemmingen reizen, of naar plaatsen gaan waar de as van CJ nog niet is verstrooid. Als dat het geval is, stuurt Hallie een beetje as, een brief, en een foto van CJ in zijn T-shirt van de Boston Red Sox naar de reiziger.

“Ik vraag dan ook om CJ te laten weten dat we van hem hebben gehouden. Het allerbelangrijkste is dat mensen CJ vertellen dat het me spijt. Ik heb namelijk het gevoel dat ik mijn zoon heb teleurgesteld.” De mensen die de as van CJ verspreiden wordt gevraagd om een foto te nemen en om een paar zinnetjes te schrijven over de plek waar zijn as is verstrooid.

Inmiddels is de Facebookpagina gevuld met foto’s van bijna alle plaatsen op de wereld: van besneeuwde bergtoppen tot tropische eilanden. Op de lijst van meer dan honderd landen staan bestemmingen als Afghanistan en de Kaapverdische eilanden.

Hallie weet niet hoe ze zich zal voelen wanneer ze het laatste pakketje met as van haar zoon verstuurt. Dat het haar verdriet doet is zeker. “De as van je zoon per post versturen voelt nooit goed.” Ze is wel blij dat ze het heeft gedaan. “Mijn grootste angst is dat CJ wordt vergeten.”