Traditioneel behoort Halloween spookachtig te zijn, maar het horrorfeest belooft dit jaar op 31 oktober extra griezelig te worden omdat veel feestgangers in de Verenigde Staten op sociale media aankondigen in een ebola-kostuum te verschijnen, van top tot teen gekleed in beschermende kleding.

Pakken van spoken, vampiers en prinsessen zullen waarschijnlijk nog wel de populairste outfits blijven, maar het ebola-pak lijkt in de Verenigde Staten bezig met een opmars.

In ons land is daar vooralsnog weinig van te merken, vertelt Bram Warner van de Rotterdams feestwinkel Frans Moret, de oudste feestartikelenzaak van Nederland. ‘Populair blijft bij ons Dracula, met neptanden en rode cape en de zombies uit de tv-serie The Walking Dead, inclusief gekleurde lenzen en nepwonden.’

Aanvragen voor ebola-pakken heeft hij nog niet gehad. ‘Maar u brengt me wel op een idee’, zegt hij lachend. ‘Ik zal vast wat latex handschoenen bestellen. Het is natuurljk wel allemaal op het randje, maar we blijven goed luisteren naar wat de klanten willen. Ik heb wel verpleegsterspakken met nepbloed op voorraad, en een paar jaar geleden hadden we ook Taliban-pakken, inclusief staven dynamiet.’

Dat het allemaal nog smakelozer kan bewijzen sommige Amerikaanse Halloweengangers: zij denken er hard over om als IS-militant te gaan feesten. Maar dit wordt door anderen sterk afgeraden: Berichtje voor idioten: Kom niet naar Halloween verkleed als IS, tenzij je een realistische kogel als onderdeel van je kostuum wilt, twittert bijvoorbeeld @sandykaren.
Foto