Wat de Vietnamese regering betreft mag er binnenkort geen bier meer verkocht worden in ruimtes die warmer zijn dan dertig graden.

Dat heeft minister Nguyen Phu Cuong van industrie en handel woensdag gezegd in de krant Tuoi Tre. Of een dergelijke wet in de praktijk zal worden nageleefd is de vraag. Vietnamese bierverkopers boeren goed op straat.

Het wetsontwerp is erop gericht consumenten te beschermen, zegt de minister. Veel bierdrinkers zeggen echter dat het voorstel aantoont hoezeer de machthebbers hun contact met de samenleving zijn verloren, gezien de populariteit van buitenbars.

“De regels zijn niet realistisch”, aldus Nguyen Van Dan. Hij drinkt tapbier met een salade en kip op een terras in het centrum van Hanoi. “Ze kunnen ons gewoon niet dwingen bier te drinken in ruimtes met airconditioning.”

Tran Ngoc Son – een zakenman die bij hetzelfde restaurant bier, rundvlees en pinda’s heeft besteld – noemt de Vietnamese straatrestaurants ‘cultuur’. “We genieten veel meer van ons bier bij straatverkopers dan in zaken met airconditioning”, zegt hij. “We hebben de overheid niet nodig om op onze gezondheid te passen.”

Vorig jaar dronken de 90 miljoen Vietnamezen gemiddeld 33,3 liter bier per persoon. Het is het grootste bierland van Zuidoost-Azië.