Direct nadat de Amerikaanse president nieuwe sancties tegen Rusland had uitgevaardigd, ontstond er in de Verenigde Staten een run op Russische wapens, zoals de AK-47, oftewel de kalashnikov. Deze machinegeweren mogen nu niet meer vanuit Rusland naar de VS geÔmporteerd worden en de Washington Post meldt vandaag dat veel Amerikaanse wapendealers dit geweer, of de onderdelen en kogels ervoor, niet meer op voorraad hebben.

Sommige wapenhandelaren hebben posters in de etalage hangen met een afbeelding van Obama waarop hij tot wapenhandelaar van het jaar (of zelfs de eeuw) wordt uitgeroepen.

'De wapengemeenschap heeft heel erg snel gereageerd', zegt Blaine Bunting, president van de organisatie Atlantic Firearms. 'Ik vrees dat het importverbod niet snel wordt opgeheven.' Sommigen kochten acht tot tien machinegeweren (voor meer dan 750 euro per stuk) omdat het op de langere termijn een goede investering zou kunnen zijn, aldus de Washington Post.

De krant merkt op dat veel wapenliefhebbers de motieven van de regering niet vertrouwen: gevreesd wordt dat het conflict om OekraÔne misbruikt wordt om wapens te verbieden waar de Democraten het niet op hebben.

Ook in het verleden, bijvoorbeeld tijdens het debat over wapenbezit na het drama op de school Sandy Hook in 2012, ging de verkoop van wapens juist met miljoenen omhoog. Sommige wapenhandelaren hebben posters in de etalage hangen met een afbeelding van Obama waarop hij tot wapenhandelaar van het jaar (of zelfs de eeuw) wordt uitgeroepen.