Japanners doen er goed aan om toiletpapier in te slaan. De velletjes zouden namelijk zomaar schaars kunnen worden. 41 procent het Japanse toiletpapier wordt namelijk gemaakt in een aardbevingsgebied.

Het is vandaag nationale dag voor het voorkomen van rampen in Japan. Het ministerie van Handel grijpt deze dag aan om met de waarschuwing te komen. Volgens de autoriteiten denken Japanners vooral aan het inslaan van water en voedsel om zich voor te bereiden op rampen. WC-papier wordt vaak vergeten.

In centraal Japan, rond Shizuoka, wordt het meeste toiletpapier geproduceerd. Als het gebied getroffen wordt door een aardbeving, zal het papier een maand lang schaars zijn. Als Japanners dan tissues zouden gaan gebruiken, wordt het probleem nóg nijpender, waarschuwt Toshiyuki Hashimoto van het ministerie van Handel. Die velletjes lossen niet op in water, waardoor toiletten verstopt kunnen raken.

Op 1 september 1923 kwamen 140.000 mensen om bij een grote aardbeving in Tokio. Ieder jaar wordt op die dag een grote nationale rampenoefening gehouden.