Europa verbiedt de verkoop van krachtige stofzuigers. Ze gebruiken te veel stroom. Vanaf 1 september mogen stofzuigers met een vermogen van meer dan 1600 Watt niet meer worden verkocht. In 2017 gaat het maximale zuigvermogen nog verder naar beneden naar 900 Watt. Is het goed dat Europa energie vretende stofzuigers aanpakt of krijg je straks met zo'n slappe zuiger de kattenharen met geen mogelijkheid meer uit het tapijt?
Wie denkt dat dit misschien een 1-aprilgrap is heeft het mis. De beslissing werd al augustus 2013 genomen, maar kwam tot nu toe amper in het nieuws. Het gaat om het belangrijkste energieproject van de EU sinds het afschaffen van de gloeilamp. Volgens de Europese Commissie levert de maatregel een enorme energiebesparing op. Als voorbeeld wordt Groot-Brittannië genoemd. Eén jaar stofzuigen met minder vermogen levert voldoende stroom op om de Londense metro 20 jaar lang te verlichten.
De gemiddelde stofzuiger in Europa is nu 1800 Watt, maar er zijn ook veel modellen die nog veel krachtiger zijn. Hoeveel Watt is jouw stofzuiger? Zie je het zitten om straks weer met een modelletje van slechts 900 Watt door het huis te gaan? Is het een idee om nog snel voor 1 september een paar krachtige stofzuigers te hamsteren, zodat jij de komende jaren nog op vol vermogen kunt zuigen? Of ben je juist erg enthousiast over deze EU maatregelen? We horen het graag van je!