In 1970 adviseerde een pedoseksueel het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken over het jeugdzorgbeleid, meldt de BBC. Peter Righton werkte destijds als expert op het gebied van kinderbescherming. Later werd hij veroordeeld voor kindermisbruik en sinds vorig jaar is de inmiddels overleden Righton de spil in een onderzoek naar een netwerk van pedoseksuelen.

Voordat Righton adviseur jeugdzorg van de regering werd, was hij leraar op een school. Hij werd daar weggestuurd nadat hij was betrapt op kindermisbruik. Hij heeft later ook toegegeven dat hij jongens heeft misbruikt.

Hij schreef in 1970 een rapport met adviezen die tot allerlei hervormingen leidden in Britse kindertehuizen. Righton ging langs bij kindertehuizen om te kijken of zijn adviezen werden opgevolgd. Daarbij sprak hij ook met individuele jongens, die hij volgens bronnen bij de BBC heeft misbruikt.

Halverwege de jaren 70 was Righton een van de oprichters van een organisatie die zich inzette voor seksuele relaties tussen kinderen en volwassenen. Tegelijkertijd was hij een invloedrijke figuur op het terrein van jeugdzorg en kinderopvang.

In 1992 kreeg hij een boete van 900 pond voor het bezit van kinderporno. Righton stierf in 2007.