Sealand, de kleinste staat ter wereld, is te koop. Het voormalige militaire platform bevindt zich buiten de Britse kust, heeft een bewoonbare oppervlakte van 550 m2 en werd veertig jaar geleden gesticht door de Brit Roy Bates.
Het prinsdom Sealand wordt officieel door geen enkele andere staat erkend. Het bestaat uit een metalen platform dat op twee betonnen pijlers rust en in 1941 buiten de kust bij Harwich werd gebouwd om er een geschutsbatterij te installeren. Het platform is alleen per boot of helikopter bereikbaar.
De vraagsom is 10 miljoen pond en de beste eigenschappen zijn het uitzicht op zee, de rust en het feit dat er geen belasting wordt geheven, zo luidt het.
In 1967 bezette Roy Bates, een oud-majoor in het Britse leger, met zijn gezin het platform. Aangezien het platform zich in internationale wateren bevindt, achtte hij zich gerechtigd een eigen staat uit te roepen en zichzelf de titel "prins" te verlenen.
Het jaar daarop trachtte de Britse Royal Navy zonder succes de kersverse prins van de troon te stoten. Om de soevereiniteit te waarborgen, werden er zelfs waarschuwingsschoten afgevuurd vanaf het platform. Een rechter gaf Roy Bates vervolgens gelijk en stuurde de Britse regering met lege handen naar huis, omdat Sealand zich voorbij de territoriale grens van drie zeemijl buiten de Britse kust bevindt.
In 1974 werd een Sealandse grondwet ingevoerd. Een vlag, een volkslied, een paspoort en een munteenheid - de "Sealand dollar" - volgden kort daarna.
In 1978 ontvoerden enkele Duitse en Nederlandse zakenlui de zoon van Roy Bates omdat ze interesse hadden in het platform, maar ze werden al gauw overmeesterd en tot krijgsgevangenen gemaakt alvorens te worden vrijgelaten.
Volgens zoon Michael Bates is het na veertig jaar - prins Roy Bates is inmiddels 85 jaar oud - "tijd voor verjonging".