Op de Arizona State University zullen deze weken aardig wat vrouwelijke studenten rondlopen met harige oksels en heel wat mannelijke studenten met kale oksels. Een lerares op deze universiteit geeft de leerlingen hier namelijk hogere cijfers voor.
De lerares geeft het vak ‘Gender studies’. Bij dit vak kijk je naar de verschillen tussen de twee geslachten en de invloed daarvan op taal, de maatschappij en de wetenschap. “Er is geen betere manier om te leren over sociale normen dan ze te verbreken en te kijken hoe mensen hierop reageren”, zegt de lerares.
De meisjes krijgen vaak belachelijke en lompe opmerkingen, van vooral mannelijke familieleden en vrienden. Jongens kunnen op deze manier inzien hoe veel druk er op vrouwen ligt om hun oksels te scheren, vindt de lerares.
De studenten die waarschijnlijk heel hard extra punten nodig hebben, vertellen dat het experiment ze veel leert en dat ze vaak verbaasd zijn over hoe familie en vrienden reageren. “Veel vrienden willen bijvoorbeeld niet meer naast me in de sportschool sporten als ik harige oksels heb”, vertelt Stephanie, één van de studenten. Stephanie en de andere studenten moeten dit experiment tien weken volhouden en een dagboek bijhouden.