De pasgekozen Miss Universe van Thailand geeft haar titel terug. Ze doet dat, omdat ze veel kritiek heeft gekregen vanwege haar politieke opvattingen. Ook wordt ze aangevallen op sociale media vanwege haar uiterlijk.

Weluree Ditsayabut had voor haar uitverkiezing zelf op Facebook hard uitgehaald naar de roodhemden, die de vorige regering steunden. Ze had geschreven dat die Thailand te schande maken met hun anti-monarchisme. Ze zou hebben opgeroepen tot executie van de leiders van de beweging.

Op 17 mei werd ze tot Miss Universe Thailand gekroond. Ze was eerst blij met de titel, zo zei ze vandaag op een persconferentie, maar inmiddels kan ze niet meer tegen alle kritiek. Niet alleen haar politieke opvattingen liggen onder vuur, ze werd ook uitgemaakt voor dik.

Wat haar het meeste raakte, werd niet duidelijk. In tranen vertelde ze dat ze had besloten de titel op te geven, omdat haar moeder niet meer kon slapen.

In Thailand staan twee bewegingen al jaren recht tegenover elkaar, de roodhemden en de geelhemden. Op 22 mei pleegde het leger een staatsgreep, vanwege de voortdurende chaos in het land.

Ditsayabut (22) is actrice en presenteerde programma's op tv. Ze had met de Miss-titel mee mogen doen aan de internationale Miss Universe-verkiezing.
Foto